SPOR YARALANMALARI
Egzersiz yapmak beden sağlığınız açısından önemlidir, ancak bazen spor yaparken veya egzersiz yaparken bedeninize zarar verebilirsiniz. Spor yaralanmaları sadece ciddi spor dalları ile uğraşılırken değil, günlük hayatta da gerçekleşebilmektedir. Spor yaralanmaları bazı yaralanma tiplerine verilen genel bir isimdir. En yaygın spor yaralanmaları:
Burkulmalar
Diz yaralanmaları
Kas Hasarları
Aşil tendonu yaralanmaları
Kaval kemiği ağrıları
Omuz Kas Yırtıkları
Kırıklar
Çıkıklar
Bağ yırtıkları
Menisküs yırtıkları
1. SPOR YARALANMALARININ NEDENLERI NELERDIR?
Herhangi bir yaralanma daha önceden geçirilmiş ve tam olarak tedavi edilmemişse tekrarlanabilmektedir.
Vücuda kaldırabileceğinden daha fazla yük bindirilmesi de spor yaralanmalarına yol açabilmektedir.
Spor yaralanmaları sadece darbe alınarak gerçekleşmeyebilir. Örneğin soğuk havada kemiğe ve kasa yapılan aşırı zorlama da spor yaralanmalarına sebep olabilmektedir.
Belli kas gruplarının ters hareket etmesi, ters yüklerin bindirilmesi de spor yaralanmalarına sebeplerinden biri olabilir.
Spor yaparken yaralanma olmasının nedeni spora başlamadan önce gerekli ısınma ve gerilme hareketlerinin tam yapılmaması da olabilmektedir.
Bir diğer sebep ise spor yaparken yanlış teknik kullanılmasıdır.
2. SPOR YARALANMALARININ TÜRLERI NELERDIR?
Spor yaralamaları akut ve kronik yaralanmalar olarak iki türdür.
A. AKUT YARALANMALAR:
Vücudun bir bölümünün aşırı hıza ve alabildiğinden daha fazla yüke maruz bırakılması akut yaralanmalara neden olmaktadır. Akut yaralanmalara örnek olarak düşme, çarpma, darbeler, burkulma eylemleri ve kırık, çıkık gibi durumlar verilebilir.
B. KRONIK YARALANMALAR:
Kronik yaralanmalar genel olarak aynı, aralıksız olarak tekrarlanan hareketler nedeniyle oluşur. Kronik yaralanmalara ise stres kırıkları ve tenisçi dirseği örnek olarak verilebilir.
3. SPOR YARALANMALARINDAN NASIL KORUNULUR?
Sert zeminli olan spor sahaları kaza riskini artırmasına sebep olur. Yapay çim kullanılan yumuşak spor sahaların tercih edilmesi yaralanma riskini azaltır.
Spor aletleri de önemli faktörlerden biridir. Örneğin spor aletinin arızalanması spor yapan kişi için ciddi fiziksel rahatsızlıklarla sonuçlanabilir. Bu nedenle güvenli ve profesyonel spor aletleri kullanılması önemlidir.
Bazı sporlar için koruyucu teçhizatın kullanılması çok önemlidir. Örneğin motor kullanılıyorsa muhakkak kask takılmalıdır. Aksi taktirde yaralanmadan da öte hayati tehlike bile oluşabilir.
Günlük hayatın düzenli olması sayesinde sporcunun sporuna daha iyi odaklanması sağlanır. Bununla birlikte sakatlanma riski de azalmaktadır.
4. SPOR YARALANMASI ÇEŞITLERI NELERDIR?
Yapılan sporun türüne göre spor yaralanmaları çeşitlilik göstermektedir:
Futbol: Özellikle karın ve bacak kaslarını etkileyen bir spordur. Bunun için futbol daha çok karın ve bacak kası ile ilgili sakatlanmalara yol açmaktadır.
Yüzme: Sırt ve kol kaslarını etkiler. Bu nedenle yüzme ile ilgili sakatlanmalar sırt ve kollarda meydana gelmektedir.
Halter: En riskli spor yaralanmalarından biridir. Özellikle karın, kol, bacak ve sırt kaslarını çalıştıran bir spor dalıdır. Bu nedenle halterle ilgilenen kişilerde yaygın olarak karın, kol, bacak ve sırt ile ilgili sakatlanmalar görülmektedir.
Tenis: Bu sporda yoğun olarak kol, omuz, ayak bileği ve el kullanılmaktadır. Bu nedenle tenis kol, omuz ayak bileği ve el bölgesinde ciddi sakatlanmalara neden olabilecek bir spor dalıdır.
Basketbol: Kol ve bacak kaslarının ağırlıklı olarak kullanıldığı bu spor dalında kol ve bacak sakatlanmaları daha sık oluşmaktadır.
Voleybol: Kol, el, bacak ve karın kasları çalıştırılmaktadır. Dolayısıyla voleybolda en çok çalışan kol, el, bacak ve karın bölgelerinde oluşan sakatlıklar daha fazladır.
5. SPORA BAŞLAMADAN ÖNCE?
Spora başlamadan önce kas iskelet sistemi ile ilgili herhangi bir problem varsa mutlaka hekime danışılmalıdır.
Sporcunun ne istediğini bilmesi, kendisine ve vücuduna uygun olan spora yönelmesi ve yapacağı sporun risklerini bilip ona göre uygun ısınma ve gerilme hareketleri ile başlaması, gerekli önlemleri alması önerilir.