OMURGA SAĞLIĞINIZI KORUYOR MUSUNUZ?
Omurga sağlığınızı koruyor musunuz? Hareketsiz yaşamdan uzak durun.
İskelet sistemimizin en önemli parçası olan omurgamız vücudumuzu ayakta tutar. Omurga ağrıları ve rahatsızlıklarına davetiye çıkaran hareketsiz yaşam sağlığımızı tehdit etmektedir. Bu nedenle bu yazımızda hareketsizliğin ve yanlış duruşun sebep olduğu sağlık problemlerine değineceğiz.
Son zamanlarda omurga ile ilgili sağlık problemlerinde artış görülmeye başlanmıştır. Bu problemlerin artmasında değişen yaşam koşulları, teknolojinin hayatımızda daha çok yer edinmesi ile bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar gibi cihazlarla daha sık vakit geçiriyor olmamızın etkisi büyüktür. Artık yürüyerek ulaşabileceğimiz mesafelerde bile araç kullanıyor, ofis ortamında bilgisayar başında hareketsiz bir çalışma ortamı nedeniyle daha az hareket ediyoruz. İş yorgunluğu ise evde geçirdiğimiz kısa vaktimizi oturarak, uzanarak geçirmemize sebep oluyor.
Kasların tutunarak destek aldığı bir yapı olan omurgamızı korumamız için öncelikle fiziksel aktivitelerimizi gözden geçirmeliyiz. Hareketsizlik kaslarımızı zayıflatır bu da omurgamıza daha çok yük binmesine ve omurgamızın dejenere olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle rutin işlerimiz bizi hareketsizliğe sürüklese de yapabileceklerimizi değerlendirmeli ve omurga sağlığımızı korumak için gerekenleri yapmalıyız.
OMURGA SAĞLIĞINI KORUMAK İÇIN NELER YAPMALI?
Öncelikle hastalıkların ortaya çıkmadan tedbirler alınmasının önemini kavramalıyız. Birçok kişi herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmeden hekime başvurmuyor. Ancak ağrı ya da rahatsızlık hissetmememiz omurgamızın sağlıklı olduğunu ya da olacağını göstermemektedir. Eğer ofis ortamında çalışıyor, hareketsiz bir yaşam sürüyorsak er ya da geç omurga rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalacağız demektir.
Omurga bakımının ana unsuru egzersiz yapmaktır. Kaslarımızı güçlendirmek omurgamızı da korumaya yardımcı olacaktır. Ancak unutulmaması gereken rastgele yapılacak egzersizlerin faydalı olmama ihtimali olduğu hatta zararlı olabileceğidir. Özellikle de herhangi bir omurga rahatsızlığı olan bir hastanın tamamen hekim önerilerine yönelik egzersizler yapması gerekmektedir.
Günlük aktivitelerinizi gözden geçirmeniz ve bunları düzenlemeniz de omurga sağlığınızı korumak için yapabilecekleriniz arasındadır. Örneğin yürüme mesafesinde olan bir yere giderken aracınızla değil yürüyerek gidebilirsiniz.
İmkânınız varsa düzenli olarak yüzmeye gidebilirsiniz. Yüzmek iskelet sistemimiz için en faydalı sporlardan biridir.
Tüm bunların yanı sıra her sabah 15 dakikanızı bile egzersize ayırmanız güne hem dinç başlamanızı hem de bir nebze hareketsiz yaşamdan uzaklaşmanızı sağlayacaktır.
Omurga sağlığımızı korumak için yapabileceğimiz en önemli şey ise doğru duruştur. Yapmamız gereken ayakta, otururken ya da yatarken omurgamıza en az yük binecek şekilde bir pozisyon almak ve mümkün olduğunca dik durma alışkanlığı kazanmaktır. Böylelikle kemik ve eklemlerimiz zorlanmadan kaslarımız çalışır, çabuk yorulmayız, boyun sırt ve bel ağrılarından korunuruz. Ayrıca bu duruş estetik bir görünüm de sunmaktadır.
DOĞRU DURUŞ NASIL OLUR?
Ayakta doğru duruş: Başınız dik ve tam karşıya bakmalı, omuzlarınız geride, karnınız hafif içeride ve göğsünüz hafif önde olmalıdır. Eğer uzun süreli ayakta durmak zorunda olduğunuz bir işte çalışıyorsanız, bir ayağınız hafif yüksekte olacak şekilde durabilir, ara sıra hareket edebilirsiniz. Böylelikle omurganızı aşırı yükten koruyabilirsiniz.
Otururken doğru duruş: Sırtınız dik olmalı, oturduğunuz sandalye arkası yüksek olmalıdır. Bilgisayar başında oturuyorsanız sırtınızı sandalyeye yaslamalı ve kollarınızı masaya uzatarak bilgisayar kullanmalısınız. Ayaklarınız yer ile temas etmelidir, bacak bacak üstüne atarak oturmak da doğru bir duruşu engelleyecektir. Bilgisayar ekranının yüksekliği göz hizanızda olacak şekilde sandalyenizi ayarlamalısınız. Ayrıca sandalyenize yaslandığınızda bel çukurunun boşta kalmaması gerekir. Sandalyeniz buna uygun değilse yastık ile destekleyebilirsiniz. Eğer uzun süre oturarak çalışıyorsanız belli aralıklarla kalkıp dolaşmanız ve kaslarını germeniz de faydalı olacaktır.
Yatarken: Vücudunuzdaki fizyolojik kıvrımları dikkate almalısınız. Çok yüksek bir yastık kullanmamalısınız. Dizlerinizin altına hafif bir yükseklik yerleştirmeniz de faydalı olabilmektedir. Yan yatıyorsanız omurganızı eğmemelisiniz. Sırtınız mümkün olduğunca dik olmalıdır. Dizlerinizi hafif kırabilir ve iki bacağınız arasına bir çok yüksek olmayan bir yastık yerleştirebilirsiniz.